Källsortering

I världens storstäder genererar genomsnittspersonen ca 1.2 kg avfall per dag, enligt en kartläggning gjord av The Economist. Detta inkluderar allt från plast- och pappersförpackningar till matavfall och farligt avfall som t.ex. batterier och målarfärg. Genom att vi alla bidrar med sorteringen kan det återvinnas och bli till nya produkter. Dessutom förbättrar det vår hälsa och miljö. Men hur kommer man igång med källsortering på arbetsplatsen?

Det kan låta simpelt, men faktum är att en sådan enkel sak som att slänga det där papperet i rätt kärl, eller separera matavfallet från förpackningen, gör mer än du tror. Bra källsortering hjälper till att spara på både våra naturtillgångar och världens energi. Genom att källsortera ditt avfall hjälper du till att:

Minska energiförbrukningen - Energin som går ut för framställning av helt nya material är nämligen betydligt högre än den som krävs för tillverkning ur ett återvunnet material.
Minska utsläppen - Genom att använda återvunnet material minskar de utsläpp som uppstår under transporter av nya material. Det minskar även på de giftiga ämnen som släpps ut ur fabriker under tillverkning och processen av nya material.
Spara på miljön - När vi tillverkar nya varor av material från gamla produkter görs en stor besparing av våra naturresurser. Papperet som lämnas till återvinningen används till att tillverka nytt pappersmaterial, istället för att vi behöver skära ner fler träd för att producera samma papper.

Börja med det farligaste

Är det svårt att komma igång med källsorteringen är ett tips att börja med det som gör mest skada; det miljö- och hälsofarliga avfallet. En del saker på våra arbetsplatser innehåller ämnen som är giftiga, cancerframkallande, explosiva eller brandfarliga och kan skada både oss människor och vår miljö. Batterier, lysrör, lågenergilampor, kemikalier, datorer och annat elavfall är exempel på farligt avfall, detta bör separeras från det vanliga hushållsavfallet.

Att källsortera ska inte vara omständigt

Ju mer vi sorterar desto bättre är det förstås för miljön och oss själva, men det är också viktigt att göra det så enkelt som möjligt för alla på arbetsplatsen för att få den nya rutinen att fungera. Ett första steg kan vara att ha en behållare för papper under skrivbordet. Ett annat tips är att tydligt märka upp avfallsbehållarna i lunchrummet. Använd till exempel behållare med olika färg på locken, eller märk upp kärlen i lunchrummet med olika källsorteringsdekaler, så att källsorteringen blir överskådlig. Nästa steg kan bli att sortera ut konservburkar och flaskor från de övriga soporna. Genom att använda ett källsorteringsskåp med flera behållare i ett blir sopsorteringen inte ens svårare än det tidigare varit att slänga allt i samma kärl. Det viktigaste är att försöka hitta den lösning som fungerar bäst just på din arbetsplats, källsortering ska inta vara omständigt.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.