Så inreder du klassrummet för olika behov
Barn lär sig på olika sätt och i olika takt. En del vill sitta stilla, andra måste få utlopp för sin energi. En del jobbar helst för sig själva medan andra lär sig bäst i grupp. För att kunna tillgodose behoven hos varje elev, gäller det att klassrummet ger möjlighet till variation. Vi på AJ Produkter har lång erfarenhet av goda lärmiljöer och tipsar här om hur du kan inreda ditt klassrum för att skapa ännu bättre förutsättningar för dina elevers inlärning.
Ett klassrum på låg- och mellanstadiet blir egentligen aldrig färdigt. För att kunna förändras i takt med elevernas framsteg och att nya ämnen tillkommer, anpassas till ny teknik och ny pedagogik, liksom till olika skeden i barnens utveckling, bör inredningen vara flexibel. Därtill är det viktigt att inreda i olika zoner och att det både finns enskilda platser och möjlighet att jobba i grupp ibland.
Varierade arbetsställningar
Stillasittande är dåligt i arbetslivet och följaktligen också i skolans värld. Därför bör även barnen ges möjlighet att variera sin arbetsställning. Med höj- och sänkbara elevbord väljer de själva om de ska sitta eller stå – eller halvstå med hjälp av en balanspall. Beroende på ämne, situation och elevens förutsättningar kan det finnas många olika behov. Vi har möbler som fyller dem allihop.
Ge utlopp för barnens energi
Många barn har spring i benen. Numera finns det lyckligtvis lösningar där de får utlopp för sin energi, samtidigt som de arbetar. Två exempel är skrivbordscykeln och pedaltränaren. Båda kan enkelt flyttas runt från elev till elev, men medan den första är en allt-i-ett-lösning används den andra ihop med den ordinarie elevstolen. Och du vet väl att fysisk aktivitet underlättar lärandet!
Hjälp med koncentrationen
Ibland behöver man hjälp att koncentrera sig. Det kan lösas på olika sätt. Mobila bordsskärmar gör snabbt stor nytta vid elevbordet. Några extra arbetsplatser utmed väggarna eller längst bak fyller samma funktion. Golvskärmar kan också användas för att skapa separata rum i rummet. En fåtölj med höga sidor och hög rygg är en annan bra lösning i jakten på lugn och ro – och en given favorit.
Tänk på ljuddämpningen
Barn kan vara högljudda ibland – och det ska de få lov att vara. Men inlärningsmiljön blir bättre om rummet förses med ljuddämpare av olika slag. Då är tygklädda golvskärmar en stor tillgång liksom vägg- och takhängda ljudabsorbenter i olika former, färger och tyger som därtill blir till dekorativa element i rummet. Bänkar och bord i ljuddämpande material bidrar också, i likhet gröna växter.
En möjlighet att varva ner
En stor och inbjudande matta kan fylla flera funktioner. För det första kan den tjäna som en skön samlingsplats för yngre årgångar, kanske vid högläsning. För det andra ger den en möjlighet för äldre elever att variera sin arbetsställning, till exempel när de vill ligga ner och jobba. Och för det tredje är den en suverän ljudabsorbent. Fler fördelar? Tja, en färgklick i rummet är väl alltid rätt!