Så väljer du en kontorsstol som är rätt för dig

Guide: så väljer du den bästa kontorsstolen för dig

En bra kontorsstol följer kroppens rörelser, minskar risken för belastningsskador och hjälper dig att sitta korrekt. Men vilken modell uppfyller dina krav när det gäller komfort, design och ergonomi? Det är inte alltid kontorsstolen som är bäst i test som är den bästa för just dig! Vi har listat fem saker att tänka på inför ditt köp av en skön kontorsstol.
Kvinna sitter vid höj- och sänkbart skrivbord och jobbar med dator

1. Hur många timmar sitter du ner?

Den viktigaste frågan gäller antalet timmar som du brukar sitta ner en vanlig dag. Ju mer du använder stolen, desto bättre behöver den vara. För att du enkelt ska hitta en stol som matchar dina behov, delar vi in vårt sortiment efter rekommenderad sittid: 4, 8, 12 och 24 timmar. Vi har alltså allt från enkla stolar för dig som sällan sitter ner till mer exklusiva alternativ som erbjuder optimal sittkomfort även under riktigt långa arbetspass.

4 timmar: Du som ofta är på språng och bara sitter ner korta stunder klarar dig bra med en relativt enkel stol.

8 timmar: Sitter du ner merparten av arbetsdagen behöver du en kvalitetsstol med bra inställningsmöjligheter.

12 timmar: Händer det att du sitter ner flera timmar i sträck? Då bör du välja en stol med alla bekvämligheter.

24 timmar: Jobbar du i ett kontrollrum och har svårt att gå ifrån? Då behöver du en stol som uppfyller extremt höga krav på inställningsmöjligheter och komfort.

Två personer sitter avslappnat vid varsitt skrivbord på ett kontor

2. Välj mekanism efter rörelsemönster

Stolens sits och rygg bör följa dina rörelser eftersom du per automatik vill byta ställning då och då. Förhållandet mellan ryggstödets och sitsens lutning styrs av stolens mekanism. Även här gäller regeln att kvalitet lönar sig vare sig du jobbar på kontor eller hemma.

Permanent kontakt: Ryggstödet följer överkroppens rörelser medan sitsen är fast. Det är lätt att variera arbetsställningen.

Gunga: Gungfunktionen är en enkel mekanism där rygg och sits behåller samma vinkel till varandra även vid gungning. Motståndet ställs in efter din kroppsvikt.

Synkron: Sits och rygg samverkar i ett 1:2-förhållande, där sitsen ändras i ett steg och ryggen i två steg vid gungning. Därmed kan du luta dig bakåt utan att benen lyfter från golvet. Kan låsas i fasta positioner.

Multisynkron: Även här samverkar sits och rygg i ett 1:2-förhållande, dock har du möjlighet att frikoppla sitsen vilket gör det lätt att då och då sträcka ut kroppen och öka blodcirkulationen till ben och fötter.
Kvinna sitter på ergonomisk kontorsstol och vilar armen mot armstödet

3. Titta efter ergonomiska funktioner

För att stolen ska ge dig rätt stöd, måste den kunna anpassas efter din längd, vikt och kroppsform. Eftersom vi alla är olika bör du leta efter en stol med flera olika inställningsmöjligheter. Se till att utnyttja alla stolens funktioner och ställ om den med jämna mellanrum, så undviker du en statisk sittställning.

Justerbar sitthöjd: Styrs av din längd. Rätt höjd är att ha hela fotsulan i golvet när ryggen trycks mot ryggstödet.

Ställbart sittdjup: Säkerställer blodcirkulationen ner till underben och fötter. Justera så du får in en knytnäve mellan stol och knäveck när du har fotsulan i golvet.

Ställbar rygghöjd: Gör så att ryggstödet följer ländryggens och svankens naturliga böjning.

Vinklingsbar sits: Ger en god hållning genom att luta stolsitsen lite framåt samtidigt som dina höfter är något högre än knäna.

Justerbara armstöd: Korrekt inställning i både höjd- och sidled avlastar armarna och musklerna i nacke, skuldror och axlar.

 
Vad är ergonomi – egentligen?

4. Ytterligare några val och tillbehör

Utöver funktioner som rör ergonomi och rörelsemönster, kan du även addera specifika tillbehör och egenskaper. Arm- och nackstöd finns som tillval till våra enklare modeller, i övrigt ingår de i kontorsstolarnas grundutförande.

Hög eller låg rygg: Främst en smaksak, men grundregeln är låg rygg om du är kort, hög rygg om du är lite längre.

Nackstöd: En snygg detalj och praktisk funktion i ett. Används ofta som huvudstöd, där gör det dock mindre nytta. Stödet ska vara i nacken för att avlasta nacke och skuldror.

Armstöd: Ska avlasta axlarna och bör vara ställbara i djupled så att du kan vila underarmarna antingen på bordet eller på armstöden. Kan i många fall justeras även i höjd- och sidled.

Nätrygg: Är inte bara en fråga om utseende utan har också en praktisk funktion. Nätryggen släpper igenom luft och är ett perfekt val om du har lätt för att bli lite varm.

Variera: Komplettera gärna din vanliga kontorsstol med en aktiv stol för att ytterligare variera arbetsställningen. Balansstolar, balansbollar och pilatespallar stärker kroppen medan du sitter ned och jobbar. En sadelstol ger dig en naturlig och ergonomisk sitthållning.
 

Hur ökar jag min energinivå?

5. Färg, form och material

När du hittat några kontorsstolar som matchar dina behov, kommer den sista och kanske roligaste delen: att välja hur de ska se ut. Fundera också på vad som passar ihop med ditt skrivbord. Våra datorstolar fungerar lika bra på det lilla hemmakontoret som på företaget. Många stolar finns i flera färger så det går att inreda med en modell i olika färger eller samma färg fast olika modeller. Vad gäller material är tyg vanligast, men vi erbjuder även såväl konstläder som äkta läder. Valet är ditt.

Vill du ha tips på vad du ska välja? Vi listar bästa kontorsstolarna 2024!

  1. HURRAY är en unikt formgiven kontorsstol i AJ Produkters egen design.
    - Lätt omslutande ryggstöd som följer ryggens naturliga form
    - Sits och ryggstöd är ergonomiskt formgjutna för extra komfort
    - Klädseln är tillverkad av 100% återvunnen polyester och är avtagbar och tvättbar
    - Nackstödet kan justeras i både höjd och vinkel

  2. Kontorsstolen STANLEY är en modell som ger dig mycket stol för pengarna.
    - Stolen har justerbart svankstöd för extra komfort
    - Det nätklädda ryggstödet ger skön luftgenomströmning
    - Stolen har en synkronmekanism som gör att ryggstöd och sits rör sig i ett anpassat förhållande till varandra

  3. Vår klassiska kontorsstol STIRLING är en riktigt bekväm stol med hög rygg.
    - Stolens sits, rygg- och nackstöd är tjockt stoppade
    - Rygg- och nackstöd är justerbara i höjd för att ge ett bra stöd
    - Stolen har en synkronmekanism som gör att ryggstöd och sits rör sig i ett anpassat förhållande till varandra
    - Armstöden kan ändras i både höjd- och sidled

  4. LANCASTER är en kontorsstol i stilren design med ett brett urval av färgalternativ.
    - Klädd i ett slitstarkt tyg som är tillverkat av 100% återvunna PET-flaskor
    - Stolen har en synkronmekanism som gör att ryggstöd och sits rör sig i ett anpassat förhållande till varandra
    - Nätt design med smal sits och rygg
    - Stolens sits och ryggstöd är stoppade med formpressat skum för extra komfort

  5. RAMSEY är vår kontorsstol med högst komfort och höga krav på funktionalitet.
    - Certifierad 24-timmarsstol som passar för långa arbetspass
    - Uppblåsbar svankkudde för extra stöd
    - Stolen har en gungmekanism som kan ställas in efter kroppsvikt
    - Armstöden kan ändras i både höjd- och sidled, vinkel samt kan fällas upp



Vårt breda sortiment garanterar att du hittar en kontorsstol som passar dig, oavsett vem du är. Om du har problem med att välja är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

FAQ

Jobbar du vid ett skrivbord dagligen är en kontorsstol det bästa sittalternativet för dig då det helt enkelt är bättre för din kropp med en stol som kan anpassas efter dig.
Följ stegen ovan för att hitta rätt kontorsstol för just dig, men kort sagt: vad behöver du för att sitta bekvämt under din arbetsdag?
Alla våra kontorsstolar är framtagna för att hålla under många år men livslängden blir så klart längre om du tar hand om din stol med rätt underhåll!
Den bästa kontorsstolen är den som passar just dig och dina förutsättningar. Stolen ska vara anpassad sig efter dig och inte tvärtom!
 En bra kontorsstol behöver inte alltid vara den dyraste. Beroende på hur mycket du sitter och hur du vill sitta så har vi kontorsstolar av en varierad prisklass.
Du ska alltid nå ned med fötterna till golvet, annars är din stol för hög. Se till så att ryggen har kontakt med ryggstödet och att nackstödet är placerat i höjd med din nacke och inte huvud.
Hur du ställer in din kontorsstol beror på hur du vill sitta. Men kom ihåg att utnyttja de funktioner din stol har för en så ergonomisk sittställning som möjligt.
När du sitter på din stol ska du kunna sätta hela fotsulorna i marken och underarmarna ska samtidigt kunna ligga parallellt med bordsskivan.
En bra kontorsstol håller i många år om du tar hand om den men när funktioner som är viktiga för dig inte längre fungerar korrekt, eller går att åtgärda, är det dags att börja kolla efter en ny stol.
Nackstöd är ett enkelt sätt att bibehålla en bra nackposition och på så sätt också motverka en dålig hållning som på sikt kan föra med sig smärta i nacke, axlar och rygg.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.