Akustikexpertens tips för en bättre ljudmiljö i skolan
Alla vinner på mindre buller i skolan
En intensiv ljudmiljö i skolan inverkar inte bara negativt på elevernas hälsa genom att orsaka huvudvärk och stress. Inlärningsförmågan och talförståelsen minskar också, dels för att det blir svårare att höra vad som sägs, dels för att delar av hjärnkapaciteten måste användas för att sortera bort störande ljud. Dessutom är det tröttande att behålla koncentrationen på skolarbetet och lärarens röst under bullriga förhållanden. Studiero kräver god akustik!
Lärarna i sin tur blir också stressade av störande ljud. Forskning visar att när ljudnivåerna går upp så gör pulsen, blodtrycket och adrenalinhalten detsamma. Därtill kan buller över tid leda till såväl tinnitus som hörselnedsättning. Därför är det viktigt att jobba aktivt för att förbättra skolans ljudmiljö.
Tips för att inreda ett klassrum
Hur kan vi åtgärda störande ljud?
Så vad är ljud och hur rör det sig i rummet? Enkelt uttryckt är ljud små förändringar i lufttryck, som vi uppfattar med hjälp av vår hörsel. Ljud breder ut sig som vågrörelser åt alla håll, likt vågor i vatten, och når oss både direkt och via reflektioner i exempelvis väggar och tak. För precis som ljus reflekteras i speglar, reflekteras ljudvågorna mot hårda ytor och studsar vidare, vilket i sin tur ger lång efterklangstid. Mjuka ytor däremot absorberar delar av ljudet varje gång det passerar igenom, vilket gör att ljudnivån i rummet sänks.
Lyckligtvis går det att minska ljudnivån i flera steg, vanligen genom att:
1) Minska själva ljudkällan,
2) Blockera ljudet och få det att stanna så nära ljudkällan som möjligt.
3) Absorbera bort det ljud som förts vidare i rummet.
4) Diffusera eller splittra upp det reflekterade ljudet.
Ett ljudabsorberande tak är A och O
Eftersom taket utgör en så stor yta av ett rum, är ett akustiskt undertak en förutsättning för att få till ett rum med bra talkommunikation. Det finns riktlinjer för hur ljudmiljön i offentliga miljöer ska utformas – för att uppfylla dessa i ett klassrum eller en matsal bör undertaksplattorna vara minst 40 mm tjocka.
För att bryta reflexer mellan rummets väggar, placeras ljudabsorbenter med minsta tjocklek om 40 mm på en av två motstående väggar. Tumregeln för att nå en behaglig ljudmiljö är att täcka 10–15 % av den totala väggytan med ljudabsorbenter. För bäst effekt placeras absorbenterna i öronhöjd på elever och lärare (stående och sittande), till exempel från 700 mm över golv upp till 1 900 mm.
Praktiska tips för tystare klassrum
Ljudabsorption i klassrummet behövs för att sänka ljudnivån när många pratar samtidigt och för att elever ska kunna uppfatta vad läraren säger. En god taluppfattbarhet både underlättar inlärningen och har en lugnande effekt hos eleverna. God akustisk komfort är viktig också för lärarens hälsa eftersom pulsen stiger med ökad ljudnivå.
- Välj stolar med medstativ eftersom de ger lägre ljudnivå än stativ med 4 ben. Går inte det – sätt filttassar på 4-bensstolarna för att minska skrapljuden.
- Bord kan fås med ljuddämpande skivor.
- En ljudabsorbent i höjd med skrivtavlan bryter ljudreflexer från den hårda väggen och ger läraren god talarkomfort. Den bör placeras i lärarens öronhöjd och vara minst 40 mm tjock.
- Att placera ljudabsorbenter på en av två motstående väggar är ett effektivt sätt att bryta ljudreflexer i rummet, vilket gör mycket för att skapa en behaglig ljudmiljö.
- Öppen förvaring sprider ljudet mycket bra (medan luckor reflekterar ljudet). Den bryter reflexer mellan väggar och skickar upp ljudet i det absorberande undertaket.
- Stoppade soffor är pga. sin storlek en mycket bra ljudabsorbent, särskilt för låga frekvenser som påverkar talförståelsen. Det är extra bra för elever med hörselnedsättning och barn med svenska som andraspråk. Stoppade sittpuffar fungerar också som ljudabsorbenter.
Praktiska tips för en tystare matsal
Studier visar att hörsel- och smaksinnet är sammankopplade. Det är alltså svårare att känna smaken i bullriga miljöer. Och eftersom både elever och personal behöver lunchrasten för att återhämta sig och ladda ny energi, är det viktigt att skolmatsalen erbjuder en tyst och behaglig ljudmiljö.
- För att minska ljudspridningen i matsalen kan rummet behöva delas av med skärmväggar. Tänk på att skärmarna måste vara både höga och ljudabsorberande för att fungera, detta eftersom ljudet passerar över låga skärmar och hårda ytor reflekterar ljudvågorna vidare.
- Använd gärna stoppade soffor eftersom de fungerar bra som ljudabsorbenter.
- Genom att placera vägghängda ljudabsorbenter nära ljudkällan – samtalen som förs runt borden samt slammer från tallrikar och bestick – ökar dess effektivitet.
- En vägghängd ljudabsorbent bryter ljudreflexer från den hårda väggen och minskar ljudspridningen från köket. Ljudabsorbenten bör ha en tjocklek om minst 40 mm och monteras i öronhöjd.
- Gardiner och tunga textilier fungerar utmärkt som komplement till ljudabsorbenter. Förutsättningen är att de är veckade så att 2 m tyg täcker 1 m väggyta och att de hängs en bit från väggen/fönstret.
- Halvcylinderformade ljudabsorbenter mellan fönstren är både effektiva – och dekorativa.