Första hjälpen

Första hjälpen

Att arbetsplatsen har rutiner och utrustning när olyckan är framme kan vara livsavgörande. Genom att undersöka riskerna, ha tydlig information och rutiner, och utrusta med rätt första hjälpen-utrustning blir arbetsplatsen inte bara säkrare, men hjälper också dig och dina kollegor att agera rätt vid en eventuell olycka eller sjukdomsfall på jobbet.

Ett första steg till en säkrare arbetsplats är att noggrant se över och gå igenom vilka olyckor och sjukdomsfall som kan inträffa på din arbetsplats. Att göra en ordentlig riskbedömning är grundläggande för att arbetsmiljöarbetet ska fungera. Riskerna är ofta olika beroende på verksamhet. Hantering av maskiner kan till exempel orsaka klämskador och på arbetsplatser där hantering av kemikalier hanteras kan frätskador eller ögonskador vara en eventuell fara. Se till att dokumentera riskerna för att hindra att de sker igen.

Rätt och komplett första hjälpen-utrustning

Enligt Arbetsmiljöverket skall alla arbetsställen ha tillräcklig utrustning för första hjälpen. Den ska vara anpassad efter riskerna som finns i verksamheten, antalet anställda, och varselmärkt med skylt samt lättillgänglig. Hjälputrustning som är bra att ha på arbetsplatsen inkluderar bland annat brännskadekit, kompresser, sårservetter, ögon dusch och hjärtstartare. Vägghängda första hjälpen-tavlor är effektiva för snabb och enkel hjälp och första hjälpen väskor är ett bra kit att ha nära till hands när olyckan är framme och täcker de flesta behov.

Skapa även rutiner kring vem som tar hand om utrustningen - utse en person som har ansvar för att utrustningen fungerar och kompletteras när det behövs. Sätt upp all viktig information på en synlig plats, som t.ex. en anslagstavla, med uppgifter om var utrustning för första hjälpen finns, uppgiftsfördelning bland anställda, telefonnummer till larmtjänst och taxi, samt adress och eventuell färdbeskrivning till din arbetsplats.

Första hjälpen-utbildning – en billig livförsäkring

Alla anställda, även inhyrd personal och elever, måste få komplett information om riskerna och hur första hjälpen är organiserad. Vem gör vad när något händer? Det kan vara avgörande vid en allvarlig händelse.
– Det vanligaste problemet är att man inte vågar agera när olyckan är framme. Med rätt utbildning och kunskap känner man sig tryggare och är förberedd att rycka in vid eventuella olyckor eller krissituationer, förklarar Gunilla Reuterberg, certifierad utbildare och pedagogisk handledare i Första Hjälpen på Röda Korset.
Gunilla rekommenderar att delta i en första hjälpen kurs minst vartannat år för att hålla sina kunskaper uppdaterade.
– Ju fler som är utbildade inom första hjälpen, desto bättre. Det är också viktigt att utföra övningarna praktiskt ofta för att hålla minnet fräscht. Det är verkligen en billig livförsäkring, säger Gunilla.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.