Från distansarbete till heltid på kontoret

Från distansarbete till heltid på kontoret

Hur är det att starta karriären på distans? 
När distansarbete inte längre är påtvingat förändras vardagen för många, framför allt för den yngre generationen. Under pandemin har de flesta arbetsplatser uppmanat till hemarbete, vilket inneburit att många tvingats anpassa sig från ett traditionellt kontorsarbete till digitalt distansarbete. Men för många unga, som precis skaffat sig sitt allra första jobb är det digitala distansarbetet numera vardag, och kanske det enda arbetssätt som de känner till. Vad innebär det för de yngre – att lämna det dagliga hemmakontoret och börja arbeta på den fysiska arbetsplatsen? Vad är positivt och vilka utmaningar finns?  
 
Distansarbete ger en ökad frihet, men det innebär såväl avsaknad av sociala kontakter och känslan av tillhörighet och gemenskap. Från att sitta hemma och arbeta ostört innebär en förflyttning till kontoret både högre ljudvolym och social kontakt. Hur kallpratar man med kollegorna? Det kan kännas skrämmande och ovant för de som är vana vid distansarbete. Men faktum är att interaktioner och sociala kontakter ger mening! Trots att det känns nervöst och läskigt, så är det nu man lär känna sina kollegor på riktigt. Passa på att konversera med kollegorna i lunchrummet eller i köket, i väntan på att kaffet ska bli klart. Att arbeta hemifrån tillfredsställer inte det sociala behovet – det gör däremot interaktionerna på kontoret.
Att tillhöra den yngre generationen och samtidigt vara ny i arbetslivet har vardagen bestått av distansarbete, digitala möten och flexibla arbetssätt. En vardag som är ny för den äldre generationen. Friheten och det flexibla arbetssättet medför fördelar som att det är lättare att varva privatliv med arbetsliv. För en del – inte för alla. För många innebär distansarbete svårigheter att göra skillnad mellan arbete och fritid. Det är lätt hänt att man äter framför datorn eller sätter sig med jobb på kvällen, trots att arbetsdagen är slut. Det positiva med att arbeta från kontoret är att naturliga pauser infinner sig oftare, man tar sig tid för lunchpromenader och när datorn stängs ner, då är arbetsdagen slut.  
 
Det finns alltså en del utmaningar för den yngre generationen. Men att arbeta heltid från kontoret kommer likväl med flera positiva fördelar!

Saker du kan göra för att få din nya kollega att känna sig inkluderad:  

  • Bjud med din kollega på lunch. Sväng förbi din kollegas arbetsplats och fråga om ni ska äta lunch tillsammans – de små gesterna uppskattas!  
  • Checka läget. Det är inte fel att kolla läget då och då för att säkerställa att kollegan känner sig inkluderad och sedd.  
  • Var tillgänglig. Detta är alltid viktigt, men kanske ännu viktigare när nya medarbetare anslutit till arbetsplatsen. Visa att du finns tillgänglig och stöttar din kollega.  
  • Visa hur kaffemaskinen funkar. Det kan låta banalt, men en nyanställd vill nog helst slippa pinsamheter som att inte förstå sig på kaffebryggaren! 
  • Visa runt. Ge din nya kollega en liten rundtur på kontoret och passa samtidigt på att presentera alla medarbetare. Ett bra sätt att få din kollega att känna sig välkommen.  

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.