Hjärtstartare på jobbet – en investering som räddar liv

Hjärtstartare på jobbet – en investering som räddar liv
Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp – och bara fem procent överlever. Att utbilda personalen i hjärt- och lungräddning och skaffa en hjärtstartare till arbetsplatsen är därför väl investerade pengar.

Att det finns en brandsläckare och första hjälpen-låda på jobbet är idag självklarheter, en hjärtstartare borde vara lika given, tycker Anna Sjödin på Hjärt-Lungfonden.
– Om den som drabbas av plötsligt hjärtstopp får livräddande insatser med hjärtstartare inom tre minuter, så ökar chansen att överleva med 75 procent. Därför är det viktigt att hjärtstartare finns där människor finns, på arbetsplatser och ute i samhället. För ett företag är det ingen stor investering, säger hon.

Tiden är avgörande

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat stannar, oftast helt utan förvarning. Den som drabbas blir medvetslös inom 10-20 sekunder och slutar därefter att andas. Om det händer är det viktigt att handla snabbt, de första minuterna är avgörande.
– Det första man ska göra om man misstänker plötslig hjärtstopp är att larma 112 och sätta i gång med hjärt- och lungräddning. Finns det en hjärtstartare i närheten ska man använda den, säger Anna Sjödin.

Alltid bättre att göra något

Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering, eller inte. Stöten ger hjärtat en omstart och gör att det kan återfå sin normala rytm igen.
Anna Sjödin poängterar att vem som helst får använda en hjärtstartare, det finns inga krav på medicinsk utbildning.
– Finns det ingen livräddningskunnig närvarande, så är det alltid bättre att göra något än att göra ingenting. Hjärtstartaren är försedd med en talfunktion som ger instruktioner steg för steg om vad man ska göra, och man behöver inte vara rädd för att göra fel, det går inte att ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar det.

Fler liv kan räddas

Av de 10 000 svenskar som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus är det bara 500 som överlever. En siffra som Hjärt-Lungfonden vill förbättra.
– Det går att rädda många fler liv om fler får kunskap om hjärt- och lungräddning och vet var det finns hjärtstartare utplacerade. De senaste tre åren har överlevnaden ökat från 300 till 500 personer per år och det beror på att privatpersoner satt in livräddande insatser innan ambulansen kommit på plats, säger Anna Sjödin.
www.hjartstartarregistret.se finns information om var, runt om i Sverige, som det finns hjärtstartare.
– Det är jätteviktigt att man registrerar sin hjärtstartare. På så sätt kan SOS Alarm se om det finns en hjärtstartare i närheten, direkt när de får in ett samtal om plötsligt hjärtstopp, säger Anna Sjödin.

Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net
 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.