Från mat till gemenskap: Utformningen av en positiv lunchupplevelse

Från mat till gemenskap: Utformningen av en positiv lunchupplevelse

En plats för återhämtning men också möjligheten att umgås – skolmatsalen är det rummet i skolan där elever och vuxna möts men där kraven på lärande inte är i fokus. På Dibber International School i Sollentuna ville vi tillsammans med pedagoger, rektor och konceptet Den goda måltiden skapa ett optimalt rum för hälsa, välmående och gemenskap.  
Jeremy Brooks är rektor på Dibber International School i Sollentuna och för honom var en av de högsta prioriteterna att skolans nya matsal skulle bli en plats med en lugn atmosfär där både barn och vuxna skulle kunna samla ny energi och trivas. Och han tycker att det märks på barnen att de verkligen uppskattar sin nya matsal. 
– Den främsta skillnaden som vi såg direkt de första dagarna var att barnen var väldigt uppspelta och glada eftersom det var en helt ny miljö. Men vi märker att den nya matsalen har fått en lugnande effekt på dem nu när de vant sig lite mer. 

Andreas Broman är SO-lärare på skolan och håller med om effekten det fått på barnen. Han tycker att eleverna har ett lugn i klassrummet efter att de ätit nu och att det märks att de har kunnat slappna av mer under lunchen.

Att servera näringsrik och god mat till barn i skolan är av yttersta vikt för deras hälsa och välmående. Forskning visar att en bra och balanserad skollunch kan påverka barns koncentration och inlärningsförmåga, men också beteende. På skolan i Sollentuna har Dibber genom sitt globala koncept Den god måltiden målet att erbjuda näringsrik och god mat till eleverna, för att främja deras hälsa och välmående. I kombination med en nyinredd matsal ville man ta lunchupplevelsen ett steg längre.

Rickard Lundberg är måltidsutvecklare på Dibber Sverige och menar att en trevlig atmosfär skapar rätt förutsättningar för bra aptit.

– Vi äter lunch varje dag och miljön vi äter i är också en viktig del av själva måltiden. En trevlig måltidsmiljö bidrar till att öppna upp för samtal. Trivsel ska vara någonting man längtar till. Vi tycker att pedagogernas samtal med eleverna är jätteviktiga, alltifrån hur ens dag har varit eller vad är det för mat vi äter just idag, säger han.

Som idrottslärare träffar Anja Knezevic eleverna den stunden på dagen när de ska ha energi för fysisk aktivitet och inte sitter i skolbänken. Hon menar att det märktes omgående att den nya matsalen och lunchupplevelsen bidrog på ett positivt sätt, både i och utanför matsalen.  

– Eleverna trivs i vår nya matsal. Det är väldigt lugnt när de äter nu och de gillar verkligen miljön. Och som lärare kan jag se att den matsalen påverkar även deras allmänna välbefinnande - och deras akademiska prestationer, säger hon. 

Gemenskap och grönska

SO-läraren Andreas Broman äter själv lunch i matsalen varje dag och han tycker att det känns som att barnen är mer motiverade att gå till matsalen nu. Innan var matsalen en plats man gick till för att äta och sen lämna, nu ser han att de gärna sitter kvar längre och umgås.

Hans personliga favorit med den nya matsalen verkar vara det som genomgående är både de vuxna och barnens favorit – möjligheten att kunna sitta på olika sätt. För där matsalen innan var möblerad med långbord är det nu istället inrett med bord och stolar i olika höjder och sektioner.  

 

När klass sex på Sollentunaskolan börjar trilla in i skolmatsalen för att äta sprider de snabbt ut sig i rummet. Vissa sätter sig direkt vid de höga borden medan andra slår sig ned vid de rektangulära borden som fått bänkar* istället för matsalsstolar. 

Nellie och Signe går i samma klass och håller båda med om att bänkarna är deras favoritplats att sitta på eftersom de nu inte behöver trängas. 

– Jag tycker att de nya bänkarna är bra för då kan vi sitta fyra på en sida och tre på en sida. Så behöver ingen sitta på kanten, säger Nellie.  

Att varje sektion av borden dessutom skärmas av litegrann med höga blomlådor* är någonting som klasskamraterna också uppskattar lite extra. Blomlådorna bidrar både med grönska och som färgklickar, men är också ett sätt att skapa en känsla av mindre rum i rummet under måltiden. 

– Det är mysigt att kunna sitta lite för sig själv med sina kompisar nu. Innan satt alla tillsammans men nu kan vi välja om vi vill sitta många eller bara några stycken, berättar Azjargal.

Så hur gjorde vi för att göra skolans nya matsal till en succé?  

På AJ Produkter arbetar vi tillsammans med avtalskunder på så sätt att vi skapar en helhetsbild över deras behov så att vi kan vara en långsiktig samarbetspartner till dem. För det är mer än att bara vara en leverantör, det är att vara en medspelare där vi kan använda vår expertis på inredning – så att rektorer och pedagoger kan fokusera på eleverna och sin verksamhet. 
 
För oss är det av stor vikt att de lösningar vi tar fram stödjer skolans pedagogiska inriktning. På Dibber International School i Sollentuna var målet att höja känslan av trivsel och skapa en bra upplevelse kring lunchen och deras koncept Den goda måltiden.  

Anna Eneroth är avtalsansvarig för friskolor på AJ Produkter och menar att en av våra största styrkor är att vi kan arbeta med kunden från vision till montering. 

– Vi är med tidigt i planeringsstadiet och vi jobbar ofta med att ta fram hela möbelkoncept tillsammans med kunden och ser till att det stämmer överens med deras profil och varumärke i övrigt, säger Anna.  

Och för rektor Jeremy Brooks var det väldigt viktigt att man kunde få hjälp med inredningen av den nya matsalen från just början till slut. 

– Anledningen till att vi valde AJ Produkter är att vi kunde sitta med dem från allra första början och berätta för dem vilka behov vi har. Och steg för steg har de varit med oss varje bit på vägen, ända till där vi sitter idag. Mitt expertområde är utbildning. Det är inte om möbler eller matsal. Men att ha deras expertis betyder att vi tillsammans har kunnat skapa lite magi i vår nya matsal.  

Pedagogiska måltider - med Den goda måltiden

Den goda måltiden är ett gemensamt koncept för alla Dibbers skolor och förskolor i och utanför Sverige. Konceptet har tagits fram av Dibber tillsammans med skolans kockar och pedagoger för att skapa måltider som är mer än bara maten på tallriken. All mat förbereds centralt i ett gemensamt kök och tillagas sedan lokalt på varje skola och förskola. På så sätt kan man säkerhetsställa att maten håller lika hög kvalitet och näringsvärde oavsett vilken skola barnen går på.   
Konceptet bygger på fyra grundpelare: goda råvaror, god kunskap, god miljötanke och en god upplevelse kring maten. För tiden eleverna och pedagogerna äter ska också vara en lugn och trivsam stund där det finns möjlighet till samtal mellan eleverna, men också mellan elever och lärare.   

Vårt inredningsförslag i korthet:

Med en blandning av olika sitthöjder, sektioner och en lugn färgskala skapade vi en trevlig och inbjudande matsal som både vuxna och barn kan trivas i under många år framöver. 

Vi kan hjälpa dig att inreda din matsal! 

Behöver du inspiration eller hjälp med ett projekt för att förbättra matmiljön på din skola? Vi på AJ Produkter har ett dedikerat team av inredningsexperter för skola och offentlig miljö – och står gärna till tjänst för att hjälpa dig. 

Skicka ett mejl eller ring oss på 035-180 997.  
Mejla oss  

Se hela vårt produktutbud inom skola