Farliga kemikalier och farligt avfall – hur ska de hanteras?
Använder ni kemikalier inom verksamheten som kan vara skadliga för människor och miljö? Som företagare är du ansvarig för att sådana kemikalier hanteras och förvaras på ett säkert sätt för att minimera risken för skador. Du ansvarar också för att det farliga avfall som kemikalierna ger tas om hand på rätt sätt. Genom att se över företagets hantering kan du bidra till att förbättra både arbetsmiljö och människors hälsa.
Vad är farligt avfall?
Farligt avfall är sådant avfall som orsakar skada på människors hälsa eller miljön. Det kan till exempel vara frätande, cancerframkallande, giftigt, brandfarligt eller explosivt. Några vanliga farliga avfall är spillolja, färgrester, batterier, glödlampor, diverse kemikalier och elavfall som innehåller farliga komponenter.
Använd avfallskärl och källsorteringsbehållare med tydlig märkning för att fraktionsseparera de olika typer av sopor och restprodukter som förekommer på företaget. När det inte råder några tveksamheter om var avfallet ska samlas in minskar riskerna för att något hamnar fel. Det tjänar både miljön och håller arbetsplatsen i gott skick.
Praktiska användningsområden för linjemarkeringar
Svenska Kemisamfundets nomenklaturutskott definierar begreppet kemikalier såhär: ett makroskopiskt homogent grundämne eller kemisk förening då det appliceras i en industriell eller kommersiell process. Kort sagt innebär det att kemikalier finns överallt omkring oss.
Det vi behöver ha koll på är vilka kemikalier som är skadliga för människor, djur och miljö. Alla farliga kemiska produkter ska vara klassificerade, märkta och förpackade enligt reglerna i EU:s förordning CLP (nr. 1272/2008). På Kemikalieinspektionens hemsida finns mer information att ta del av.
Exempel på farliga kemikalier och ämnen:
- Ammoniak
- Arsenik
- Bensen
- Bly
- Formaldehyd
- Dioxiner
- Klor
- Kadmium
- Natriumhydroxid
- Polyklorerade bifenyler (PCB)
- Svavelväte
- Vinylklorid
Förvaring av farliga kemikalier
Om företaget förvarar kemikalier finns det alltid en risk för att spill och läckage förekommer. Det är viktigt att förhindra att detta orsakar skador på människor och miljön eller farliga kemiska reaktioner.
Några viktiga punkter för kemikalieförvaring:
- Kemikalier ska förvaras i ventilerade kemikalieskåp, miljöskåp, syraskåp eller kemikalieförråd.
- Förvara kemikalier åtskilda om spill från dem kan orsaka farliga kemiska reaktioner om det blandas.
- Använd exempelvis uppsamlingskärl, spillbassäng, spillskydd eller spillplåtar för att samla upp spill och förhindra förorening av arbetsområden eller vattenkällor.
- Förvara inte syror tillsammans med baser, starka syror tillsammans med organiska ämnen eller kraftigt oxiderande ämnen tillsammans med oxiderbara ämnen.
- Förvara kemikalierna så att obehöriga inte kan komma åt dem, exempelvis i låsbara kemikalieskåp.
- Se till att det finns personlig skyddsutrustning (PPE) och säkerhetsdatablad (SDS, MSDS) lättillgängliga samt att all personal får utbildning i hantering och förvaring. Ha en tydlig plan för nödberedskap.
- Säkerställ att behållare är korrekt märkta och lagrade på uppmärkt plats för att skydda medarbetare från hälsofarlig exponering och hindra förväxlingar.
Läs även: Öka industrisäkerheten med tydliga skyltar och golvmarkeringar
Hantering av farliga kemikalier
Att hantera kemikalier innebär enorm hälsorisk för den som inte använder passande skyddsutrustning eller följer lagställda föreskrifter. Som företagare är det ditt ansvar att säkerställa att det finns skyltar och markeringar som varnar om faror och att personalen är väl utbildad i säkerhetsprocedurer. Då är chansen större att arbetsinstruktioner och regler efterföljs vilket minskar risk för olyckor eller böter.
En säker kemikaliehantering signalerar att säkerhet är en prioritet på arbetsplatsen. När medarbetarna känner sig trygga och kan ta ansvar för sin egen och andras säkerhet får det också positiv effekt på arbetskulturen. Genom regelbunden inspektion och underhåll av utrustning går det att hålla arbetsplatsen i gott skick, och med översikt över inventariet reducera onödiga inköp och slöseri av resurser. Ett tips kan vara att testa 5S-metoden.
Om olyckan är framme
Vid all typ av kemikaliehantering behövs nödfallsinstruktioner och utrustning på plats för att kunna hantera olyckor om de skulle inträffa. Det inkluderar brandbekämpningsutrustning, ögonduschar och duschstationer för snabb rengöring av kroppen om man utsätts för farliga ämnen.
Hantering av farligt avfall
Farligt avfall ska aldrig slängas i soppåsen, blandas med annat avfall eller hällas ut i avloppet. Kravet på avfallssortering gäller både privatpersoner och företag, men för företag gäller särskilda regler för hur det farliga avfallet ska sorteras, dokumenteras och transporteras, vilka är viktiga att känna till.
Som företagare är du bland annat skyldig att känna till hur ditt farliga avfall påverkar miljön och hälsan samt vilka regler som gäller för hantering och klassning av avfallet. Du förväntas också dokumentera vilket farligt avfall som finns i verksamheten och förebygga uppkomsten av sådant avfall. Dessutom ansvarar du för att kontrollera att transportören och mottagaren av avfallet har de tillstånd som behövs.
Naturvårdsverkets avfallsregister
Från och med 1 november 2020 ska alla företag i Sverige rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister när verksamheten lämnar ifrån sig sitt farliga avfall. Detta berör alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall.
Avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över flödet av farligt avfall i Sverige, vilket ökar möjligheterna till att avfallet tas om hand på rätt sätt. Över 2 miljoner ton farligt avfall skapas per år i Sverige. För att uppnå miljömålet om en giftfri miljö samt gynna utvecklingen mot en cirkulär ekonomi måste återanvändning av avfall öka och mängden avfall minska.
På Naturvårdsverkets hemsida hittar du som företagare vägledningar och stöd för arbetet med farligt avfall.
Exempel på farligt avfall
- Aceton
- Avfettningsmedel
- Batterier
- Bekämpningsmedel
- Elavfall
- Impregnerat trä
- Lösningsbaserad färg
- Kvicksilver
- Lacknafta
- Limrester
- Läkemedel
- Nagellack
- Spillolja
- Syror
Fråga oss om lösningar för avfallssortering!
Om du har frågor om exempelvis miljöskåp eller kärl för avfallssortering är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!